Med hjälp av labbodlade nervceller hoppas forskare i Lund kunna revolutionera behandlingen av Parkinsons sjukdom. De första försöken på människa har precis inletts och målet är att ta fram en engångsbehandling som bromsar effekterna av sjukdomen livet ut.
Text: SVT Nyheter
Sjukdomen gör att man förlorar de celler som producerar signalsubstansen dopamin som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna, och som vi behöver för att kunna röra oss smidigt.
I dag finns inget botemedel mot Parkinsons sjukdom, bara symptomlindrande läkemedel. De kan ha svåra biverkningar och deras effekt minskar med tiden.
Reservdelar i hjärnan
Men nu väcks hopp om en bättre behandling.
Det är forskare vid Lunds universitet som har lyckats styra stamceller till att utvecklas till dopaminproducerande nervceller. De blir reservdelar som transplanteras in i hjärnan på patienter med Parkinsons.
Tanken är att de odlade cellerna ska ersätta och ta över funktionen av de celler som gått förlorade.
”Kan revolutionera Parkinson-behandlingen”
De första försöken på människa har precis startat vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Åtta patienter kommer att få sju miljoner odlade celler insprutade i hjärnan.
Neurologen Gesine Paul-Visse tror att cellterapin kan revolutionera behandlingen av Parkinsons sjukdom.
– Visionen är att det skulle kunna ges som en engångsbehandling och förhoppningen är att patienterna kan minska sin medicinering, slippa biverkningar av läkemedelsbehandlingen och få en långvarig bra motorisk effekt av cellerna livet ut, säger hon.
Läkemedel inom tio år?
Enligt forskarna innebär ingreppet en liten risk för blödning eller infektion. Men den allvarligaste potentiella risken med den här typen av stamcellsbehandling är att cellerna ska fortsätta dela sig och bilda en tumör.
Men forskarna säger att de känner sig trygga, trots riskerna.
– Cellerna har testats noggrant i djurstudier i nio månader och under den tiden har inga tumörer utvecklats, säger forskningsledaren och professorn Malin Parmar vid Lunds universitet.
Om metoden visar sig vara säker och effektiv kan de nya dopamincellerna tas fram i obegränsad mängd.
– Målet är att de här odlade cellerna ska finnas som läkemedel i hela världen inom fem till tio år, säger Malin Parmar.
Hör läkarna berätta om ingreppet i videon och läs hela artikeln på SVT Nyheter.